Met deze Samenwerkingsagenda 2023-2027 doet het VDG-bestuur een voorstel voor een meerjarige, strategische samenwerkingsagenda. Deze samenwerkingsagenda is na intensieve samenwerking tot stand gekomen, waaronder een serie gesprekken ‘blik op de toekomst’ in november 2021 en april 2022, de evaluatie van de vorige meerjarige strategische agenda, een proces waarin een stuurgroep en ambtelijke werkgroep deze Samenwerkingsagenda 2023-2027 heeft voorbereid en diverse gesprekken met onder andere de provincie Drenthe, de vier Drentse waterschappen en de Drentse kring van gemeentesecretarissen.
De missie van de VDG luidt: We werken samen aan collectieve, gemeentegrensoverschrijdende en interbestuurlijke opgaven en behartigen de gemeenschappelijke belangen van twaalf Drentse gemeenten.
De bijbehorende visie luidt: In de periode 2023-2027 werken de Drentse gemeenten samen aan een aantrekkelijke agenda, hebben een gezamenlijke lobbyagenda, werken nauw samen met de provincie en waterschappen aan maatschappelijke opgaven en zijn actief en betrokken lid van de VNG.
De samenwerking in de portefeuilles vormt het hart van de samenwerking in VDG-verband. We behouden de acht portefeuilles die ook in de vorige bestuursperiode bestonden. Van alle opgaven binnen alle portefeuilles zien we voor deze bestuursperiode de volgende drie grootste opgaven: 1. Gezondheid en Preventie, 2. Energie en Klimaat en 3. Wonen en landelijk gebied.
In de rest van dit hoofdstuk worden de thema’s met de hoogste prioriteit binnen iedere portefeuille genoemd. In de portefeuille Gezondheid en Welzijn hebben regionale afspraken rond het Integraal Zorgakkoord en Gezond en Actief Leven Akkoord en de regionale samenwerkingsafspraken in het Drents Zorglandschap de hoogste prioriteit. In de portefeuille Energie, Klimaat en Milieu hebben Drentse gemeenten afgesproken om de hoogste prioriteit te geven aan regionale samenwerking rond drie thema’s: warmtetransitie, het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed en energiearmoede. In de portefeuille Ruimte en Wonen ligt de focus op samenwerking met de provincie Drenthe die de regie voert op het leggen van de ruimtelijke puzzel en waar het ruimtelijke beleid van gemeenten cruciale bouwstenen vormen. In de portefeuille Onderwijs en Cultuur ligt de focus op afstemming met de provincie Drenthe over het provinciale beleid en de inzet van gemeenten daarin, het maken van afspraken met regionale partners, kennisdeling en onderlinge uitwisseling. In de portefeuille Sport wordt de hoogste prioriteit gegeven aan het uitvoeren van het integrale programma Drenthe, Samen Gezond in Beweging 2021-2024 en de inzet vanuit sport en bewegen hierin, dat samen met portefeuille Gezondheid & Welzijn is ontwikkeld. In de portefeuille Participatie, Schulden en Integratie ligt de focus op kennisdeling, uitwisseling van lokale aanpakken en ervaringen en het leren van elkaar rond de thema’s bestaanszekerheid en energiearmoede. In de portefeuille Economische Zaken en Industrie ligt de focus op afstemming met de provincie Drenthe over het provinciale beleid, inspireren en kennis delen. Tot slot is de portefeuille Financiën gericht op het versterken van de informatiepositie van gemeenten over ontwikkelingen binnen de gemeentefinanciën.
Naast de portefeuilleprogrammering bestaat de Samenwerkingsagenda uit drie VDG-brede thema’s, die meer zorg, tijd en aandacht verdienen ten gunste van de inhoudelijke opgaven waar in de portefeuilles aan wordt gewerkt:
Het lukt in Drenthe steeds beter om tot gezamenlijke inhoudelijke ambities te komen. Regionale samenwerking lijkt steeds belangrijker te worden om resultaten te bereiken. En dat betekent dat het belang van het begrijpen van elkaars spel ook steeds relevanter wordt. In dit hoofdstuk zijn afspraken opgenomen over verschillende samenwerkingen. Op de eerste plaats een beter bestuurlijk en ambtelijk samenspel op regionale schaal tussen gemeenten, waaronder afspraken over structurele ambtelijke inzet, gebruikmaking van een nieuw te ontwikkelen VDG-format, het aanwijzen van een accounthouder voor ieder lid van de vereniging en het aansluiten van de secretaris van het VDG-bureau bij de ambtskring. Op de tweede plaats ontwikkelen we als gezamenlijke Drentse overheden een interbestuurlijke strategische visie op Drenthe. De totstandkoming van deze visie kent een eigenstandig proces naast de afspraken in deze agenda, waar de rol van de VDG op dit moment is om het proces rond de totstandkoming van de visie te organiseren. Vervolgens wil de VDG over verschillende onderwerpen met de provincie in gesprek om de samenwerking met de provincie te versterken. Om de samenwerking met de waterschappen te intensiveren zijn afspraken gemaakt over deelname aan de portefeuille Energie, Klimaat en Milieu en de portefeuille Ruimte en Wonen. Daarnaast wil de VDG over verschillende onderwerpen in gesprek met de waterschappen. Tot slot wil de VDG de samenwerking binnen de VNG bestendigen.
In het laatste hoofdstuk worden afspraken gemaakt over de investeringskosten voor deze Samenwerkingsagenda, waaronder in totaal, incidenteel € 235.000 verspreid over vijf jaar en twaalf gemeenten. Tot slot worden in dit hoofdstuk afspraken gemaakt over de bewaking van de voortgang van deze Samenwerkingsagenda.
Lees hier de volledige VDG Samenwerkingsagenda 2023-2027.